Teodora Brody-Enache, prima artistă care a dat voce Rapsodiilor compuse de George Enescu, revine pe 26 mai, de la ora 19:30, pe scena Sălii Luceafărul din București cu un concert memorabil! UNIFYING WORLDS este evenimentul muzical unic în care muzica clasică întâlneşte jazz-ul. 

UNIFYING WORLDS este, așa cum spune artista, o nuntă între Cer şi Pământ, prin sunet. Prin vocea sa inconfundabilă, Teodora Brody-Enache face posibilă, în faţa publicului, o întâlnire fascinantă între lumea muzicii clasice, a jazzului şi a doinei româneşti. 

UNIFYING WOLRDS chiar uneşte lumi. Lumea de aici şi cea de dincolo. Lumi de pe mai multe continente. UNYIFING WORLDS este un turneu mondial care va începe la Bucureşti, pe 26 mai, şi va continua până în Statele Unite ale Americii, unde artista româncă va concerta în prestigioasa sală Kennedy Center, apoi la New York, la San Francisco și la Chicago. 

„Teodora Brody-Enache a profitat de șansa de a face o mișcare evolutivă în viitorul muzicii. Imaginația și curajul ei sunt admirabile”, au scris americanii de la faimoasa revistă Fanfare, iar spaniolii de la Ritmo au subliniat: „Cu Bartók și dansurile sale românești, românca este în elementul ei, devenind un punct de întâlnire între trei forțe copleșitoare ale naturii: Bartók, jazzul și Teodora Brod”.

Turneul Teodorei va debuta la București cu un concert inedit, un omagiu adus marelui violoncelist spaniol Pablo Casals, în care va cânta alături de cvartetul său – Călin Grigoriu, chitară, Andrei Kivu, violoncel și Joca Perpignan, percuție braziliană. Conceptul acestui spectacol îi aparține Teodorei Brody-Enache, iar aranjamentele au fost realizate împreună cu Călin Grigoriu.

Aclamată pentru puterea ei vocală extraordinară şi viziunea creativă, Teodora e considerată pionieră în fuziunea jazzului cu doina, tradiţie de cânt popular improvizator a României, şi e recunoscută la scară mondială pentru că a introdus publicul de pe tot globul în această muzică extraordinară. 

Născută în România, la Oneşti, Teodora a terminat Facultatea de Matematică, dar atunci când a descoperit jazzul a renunțat să mai facă orice altceva. Şi-a perfecţionat tehnica prin lecţii de canto alături de profesorul Dan Priscornic, iar la începutul anilor 2000 urca pe scenă alături de legendarul Johnny Răducanu. 

Căutând mereu noi domenii muzicale de explorat, Teodora a cântat alături de muzicieni renumiţi precum Stanley Jordan, Les Paul, Curtis Fuller, Eric Legnini sau Al Coplay. Pe scena mondială a apărut în mod regulat la prestigioasele festivaluri de jazz de la Montreux, Marciano sau Lugano. Peste ocean a cântat la Biblioteca Congresului din SUA, la Galeria de Artă Corcoran, precum şi în cluburi legendare precum Iridium New York și Blues Alley din Washington DC.

În 2004, Guvernul American a numit-o pe Teodora Ambasador Cultural al României în SUA, pentru puntea pe care a creat-o între jazz și tradițională doină românească.

În 2023, a iniţiat sesiunile muzicale Impromptu, o serie de concerte complet improvizate susţinute cu invitaţi speciali din toată Europa şi a lansat Rhapsody, un album înregistrat la Londra cu renumita London Symphony Orchestra

„Rhapsody, o voce din adâncurile Pământului. Teodora Brody este fără egal, ea încântă spectatorii de pe tot globul cu arta sa inovativă, care împletește jazz-ul, muzică clasică, world music și nu numai.” au punctat jurnaliștii de la Ritmo, revista spaniolă dedicată muzicii clasice.

Teodora urcă pe scenă desculţă, pentru a simţi, astfel, mai bine, energiile Pământului. Imaginaţia ei îndrăzneaţă a dus-o dincolo de rădăcinile ei româneşti şi de jazz, pe un teritoriu muzical total nou. Aşa au luat naştere “From Classical to Jazz” sau “Classical Emotions” reimaginând lucrări binecunoscute ale unor compozitori precum Beethoven, Bartók, Pachelbel sau Enescu.  

Biletele pentru concertul Teodora Brody-Enache: „Unifying Worlds” – Classical Meets Jazz sunt puse în vânzare pe iabilet.ro.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Activează Notificările pentru a rămâne la curent cu noutățile OK Nu, mulțumesc