Simona Soare ne oferă o perspectivă autentică şi inspiraţională despre fericire, dezvoltare personală şi impactul pozitiv pe care îl putem avea pentru cei din jurul nostru. Ea ne dezvăluie câteva secrete despre cum să ne dezvoltăm în mod constant în călătoria noastră spre o viaţă împlinită.
Simona Soare, ai o experienţă vastă în jurnalism şi comunicare. Totodată, eşti trainer de dezvoltare personală. Cum îmbini aceste activităţi în viaţa ta?
Există o sinergie între aceste trei domenii. Toate se axează pe crearea de conţinut, pe creativitate, pe acele experienţe care inspiră, educă şi susţin oamenii în călătoria lor de autodescoperire şi de creştere personală şi profesională. În toate cele trei domenii, este crucial să ai empatie şi să înţelegi publicul ţintă. Încurajez autocunoaşterea, încrederea în sine şi dezvoltarea continuă.
Cum descrie Simona Soare fericirea?
Fericirea reprezintă un concept personal, subiectiv. De cele mai multe ori, ajungem să cântărim fericirea în clipe, acele clipe pe care le dorim cu ardoare înapoi atunci când traversam o perioadă mai dificilă a vieţii … Această stare emoţională, caracterizată prin sentimente de bucurie, satisfacţie, mulţumire şi împlinire, poate fi descoperită inclusiv în activităţile pe care le desfăşurăm. În momentul în care ne bucurăm de o excursie reuşită, de lectura unei cărţi interesante, sau pur şi simplu când admirăm frumuseţea unui peisaj, simţim fericire. Un aspect crucial în atingerea acestei stări emoţionale constă în relaţiile noastre, în conectarea cu alte persoane, în puterea socializării. În privinţa relaţiilor, consider că este mai importantă calitatea acestora, nu cantitatea. Să ai câţiva prieteni buni pe care te poţi baza întotdeauna are un impact semnificativ mai mare asupra stării generale de fericire decât să ai mulţi cunoscuţi, cu care nu ai reuşit să stabileşti o conexiune. Fericirea de durată reprezintă acel sentiment constant de bine, nu unul euforic, de moment. Printre factorii care ne influenţează fericirea se numără alegerile noastre, care sunt în concordanţă cu propriile valori, abilităţi, pasiuni, preferinţe, plăceri.
Ce crezi că îi face pe oameni fericiţi?
Fericirea este ceea ce noi, oamenii, căutăm în permanenţă, dar ceea ce o defineşte variază de la o persoană la alta. Persoanele încrezătoare şi optimiste au o stimă de sine ridicată. Ele au şanse mai mari de a fi fericite. Aspectele ce diferenţiază o persoană încrezătoare de una care are temeri constau în înţelegerea profundă a propriei fiinţe, a emoţiilor, a acţiunilor ce fac diferenţa între siguranţă şi teamă. Aşadar, să luăm puţină pauză, să stăm departe de iureşul existenţial şi să ne gândim la ce ne face cu adevărat fericiţi pe fiecare. Poate o excursie pe o insulă exotică alături de persoana iubită sau poate alegerea unei alte cariere. Să găsim în noi forţa de a visa şi de a concretiza …
Ce ne spune Simona Soare despre idealul perspectivei asupra vieţii?
Nu cred că există un ideal universal al perspectivei asupra vieţii … O să vă povestesc, însă, care este perspectiva mea asupra vieţii. Dintotdeauna am fost perfect conştientă că viaţa nu poate însemna doar momente de fericire şi extaz, oricât de mult mi-aş dori acest lucru. Şi lucrurile care sunt delicate, care ne întristează, nu vin întâmplător în viaţa noastră, ci au o anumită însemnătate, contribuind la evoluţia noastră. Aşa că atenţia mea, cel puţin în ultimii ani, s-a focalizat pe atragerea lucrurilor frumoase, dar şi pe gestionarea optimă a situaţiilor pe care nu le agreez, cu care nu sunt de acord. Perspectiva mea asupra vieţii constă în a accepta tot ceea ce mi se întâmplă, fiindcă, în fond, ceea ce mi se întâmplă este, în mare parte, rezultatul gândurilor şi acţiunilor mele. Bineînţeles, există şi o doză de imprevizibil sau acele lucruri pe care nu le pot controla, fiindcă nu depind de mine, deşi mă pot influenţa. Consider că soluţia pentru o viaţă împlinită constă în trei ingrediente: să atragi în viaţă lucruri care te împlinesc, să găseşti soluţii la dificultăţile ce apar, să laşi în trecut lucrurile care s-au întâmplat şi ale căror efecte nu le poţi remedia.
Cum îţi păstrezi motivaţia?
Păstrarea motivaţiei este o provocare constantă. Acest lucru presupune să reflectezi asupra scopurilor personale şi să ştii întotdeauna cum să acţionezi, pentru a-ţi oferi “clipiri” de optimism. Eu îmi setez, anual doar două-trei obiective, pe care le definesc cât mai clar. Da, mă refer aici la binecunoscutele obiective SMART (Specifice, Măsurabile, Accesibile, Relevante, Încadrate în timp). Aceasta claritate are rolul de a alimenta dorinţa de progres. Esenţial în păstrarea motivaţiei este să-mi recunosc realizările, să mă recompensez după fiecare obiectiv îndeplinit.
Dacă ar fi să alegem ceea ce este potrivit pentru noi, de ce lucruri trebuie să ţinem cont?
Potrivit pentru noi înseamnă, de fapt, ceea ce ne place, ceea ce ne împlineşte, ceea ce ştim să facem, ceea ce ne face fericiţi, ceea ce ne dorim cu adevărat. Este bine să nu facem alegeri doar din dorinţa de a obţine validarea anumitor persoane. Asta nu înseamnă că nu putem lua în considerare părerea celor din jur. Totuşi, este bine că toate opiniile celorlalţi să fie trecute prin filtrul personal, adaptate la noi, la personalitatea noastră. Noi suntem singurii în măsură să facem alegerile potrivite pentru propria persoană.
Consideri că ne alegem singuri viitorul?
…