Construirea legăturilor sociale, implicarea în procesul de învăţare, încurajarea alegerilor şi incorporarea jocurilor în procesul de învăţare, sunt doar câteva din modalităţile care funcţionează pentru motivarea copiilor.

Motivarea copiilor este esenţială pentru ca un copil să poată învăţa pe întreg parcursul vieţii şi să aibă dorinţa continuă de cunoaştere. Şi există o gamă largă de strategii şi activităţi ce pot fi încorporate în viaţa copilului pentru a-i dezvolta interesul, a-i creşte stima de sine şi motivaţia. Dezvoltarea anumitor abilităţi şi interese la şcoală şi acasă îi permite copilului să îşi descopere pasiunile, ceea ce îi va menţine scânteia învăţatului pe întreg parcursul vieţii.

Motivaţia copiilor dar si generală este de două feluri: intrinsecă şi extrinsecă. Cea intrinsecă se referă la comportamentul în care o persoană se implică pentru că găseşte sarcina respectivă satisfăcătoare; de exemplu, a citi despre un subiect deoarece ţi se pare interesant sau te linişteşte. În contrast, motivaţia extrinsecă se referă la comportamentul în care o persoană se implică pentru diverse recompense; citeşti despre un subiect anume, te informezi şi reţii mai multe pentru a lua note mari.

Oamenii folosesc ambele tipuri de motivaţie, dar cercetările au arătat că cei ce sunt motivaţi intrinsec au avut rezultate mai bune. S-a constatat că factorii motivaţionali intrinseci reprezintă cheia pentru ca elevii să se implice, să aibă curiozitate, să afle mai multe despre interesele lor, să empatizeze cu subiecte mai complexe, să creeze conexiuni sociale.

Şi chiar dacă nu este întotdeauna posibil să încorporezi factori intrinseci la şcoală şi acasă, este important să se folosească motivatori intrinseci atunci când este posibil, ceea ce poate îmbunătăţi învăţarea sau implicarea într-o sarcină anume. Dacă îţi doreşti să ajuţi copilul să valorifice învăţarea pe tot parcursul vieţii, trebuie să cauţi soluţii pentru a-i creşte motivaţia.

Motivarea copiilor prin diverse modalităţi

Găseşte-i un interes sau o pasiune!
Unul din cele mai bune puncte de plecare este să-ţi ajuţi copilul să îşi găsească un hobby sau ceva care să-l intereseze. Dacă deja are un hobby, încearcă să construieşti pe el! Activităţile motivante pentru copii sunt cele în care se pot aplica situaţii din viaţa reală atunci când învăţa ceva, atunci când i se oferă un sens anume unei activităţi. Frecventarea muzeelor este un bun exemplu, astfel de programe incluse explicând cu uşurinţă copiilor cum funcţionează lucrurile şi cum anumite subiecte de acolo se leagă de situaţii din viaţa reală.

A vorbi cu copilul despre programele regăsite în muzee le poate spori curiozitatea în mod natural şi motivaţia de a dori să exploreze şi să afle cât mai multe despre un subiect anume. O simplă excursie la un muzeu poate oferi oportunitatea de a dezvolta interesul şi abilităţile copilului, în timp ce transformă o zi obişnuită într-una extrem de distractivă şi frumoasă.

Construieşte legături sociale şi creşte abilităţile!
Pentru a facilita învăţarea, un copil trebuie să se simtă conectat cu ceilalţi. Cluburile pentru copii oferă un sentiment de apartenenţă şi de construire a încrederii, respectului, a comunităţii. Există multe cluburi şi asociaţii care oferă o gamă largă de activităţi din domenii că ştiinţă, fotografie, muzică, sport, arte marţiale, şamd.

Dacă nu ştii ce opţiuni ar fi cele mai potrivite, fă o listă cu ce ai disponibil în zona ta şi cu ce îi place copilului; partea bună este aceea că există şi cursuri online care pot veni în ajutorul copilului. Dacă copilului îi plac experimentele şi investigaţiile, ai putea merge spre zona de ştiinţă; dacă el desenează, îndreaptă-te spre artă! A invita un copil alături de al tău atunci când are de făcut astfel de teme acasă, iarăşi se poate dovedi o idee minunată. Dacă are prieteni care au aceleaşi interese ca ale lui, va avea de câştigat datorită creşterii motivaţiei şi îmbunatăţirii învăţării.

Implică-te!
Diversele studii desfăşurate de-a lungul timpului au constatat că implicarea părinţilor atât prin motivarea copiilor cât şi prin tot ceea ce fac are un impact pozitiv asupra realizării elevului, dar şi a dezvoltării social – emoţionale.

Implicarea părinţilor în motivarea copiilor influenţează în bine un copil; în timp ce adulţii sunt încurajaţi să participe la evenimente şcolare care promovează aspectele sociale şi un mediu comunitar, implicarea parentală a învăţării de la şcoală acasă, duce la rezultate academice mari.

Incorporarea modalităţilor de a se implica în călătoria la şcoală a copilului, indiferent că ajută la proiectele de la şcoală sau la temele de acasă, poate contribui la rezultate academice mari. Discuţiile cu copilul, fie că au legătură cu învăţăturile propriu-zise sau aspecte sociale ale zilei, pot ghida copilul în direcţia corectă, atât în privinţa asimilării cunoştinţelor, a dezvoltării pasiunii pentru anumite materii, cât şi a dezvoltării relaţionării sociale.

Dacă copilul tău a învăţat despre alimentaţie la şcoală, antrenându-l în anumite activităţi de bucătărie şi acasă, înseamnă o aplicabilitate a ceea ce a învăţat. Această activitate este una practică, o modalitate excelentă de a promova motivaţia intrinsecă. Mai mult, interesul tău pentru ceea ce face, îţi va permite să descoperi mai uşor înclinaţiile copilului.

Încurajează alegerea şi încorporează jocurile!

Continuarea articolului poate fi citită în ediţia lunii aprilie 2024 a revistei PePodium accesând acest link.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Activează Notificările pentru a rămâne la curent cu noutățile OK Nu, mulțumesc