Flavia Husar a început ca programator front-end în 2013 și a făcut tranziția într-un rol de design de UX și UI în 2017. A devenit people manger pentru 7 persoane în 2018 și apoi a angajat, a crescut și a menținut o echipă de 50 de oameni de produs, designeri și programatori, de la junior la senior, până în 2023.
Între timp, a avansat într-o poziție de Product Manager, începând cu anul 2020, pentru diverși clienți globali, gestionând mai multe produse software enterprise. Din 2014, face parte și din echipa de bază a Innovation Labs, cel mai mare pre-accelerator pentru start-upuri tehnologice din România, fiind cofondatoare, Chief Innovation Officer și mentor activ pentru start-upurile din program. În 2023, Flavia Husar a decis să plece din corporația în care lucra de mai bine de șapte ani și să se alăture start-upului românesc FlowX.AI, ca Product Owner, crescând acum alături de echipa de Engineering unul dintre cele mai promițătoare produse ce folosesc AI pentru modernizarea aplicațiilor pentru businessuri mari.
Într-o echipă, „diversitatea” este foarte importantă, iar femeile trebuie încurajate să își urmeze pasiunea chiar și când vine vorba de un domeniu dominat de bărbați, cum este domeniul tech. Acesta este unul dintre aspectele detaliate pe larg în dialogul cu Flavia Husar, cofondatoare a programului de pre-accelerare pentru start-upuri tehnice Innovation Labs. În rândurile ce urmează, povestește despre experiențele sale profesionale dobândite în plan local și internațional, în urma colaborării cu echipe din Europa, Asia sau America, dar și despre tinerii pe care îi sprijină pe drumul lor profesional. Și nu numai.
Ești implicată în Innovation Labs încă din zorii acestui program. Ce ai descoperit despre tine că te inspiră cel mai mult în munca ta cu antreprenori și cu cei din tech?
Într-adevăr, sunt în Innovation Labs din 2014 și mă consider norocoasă că am văzut acest program crescând, în ultimii ani, și pe mine crescând în același timp cu el, în cariera mea. Cred că ceea ce mă inspiră în munca mea la Innovation Labs este efervescența comunității de aici, sunt oamenii pe care-i întâlnesc, atât cei pe care-i știu deja de ani buni și îmi sunt prieteni, cât și cei noi, pe care îi cunosc an de an. Este un sentiment unic pe care nu l-am mai simțit în nicio altă conjunctură profesională, care vine, de fapt, de la oamenii motivați care cred în visul lor și fac orice să îl aducă la realitate.
Cred că acest sentiment este, pentru mine, addicting și mă ajută de fiecare dată să mă încarc cu energie pozitivă și putere să fac mai mult, an după an, dar și să nu vreau să mă distanțez de Innovation Labs.
Cum arată o zi din viața ta în perioada de maximă activitate a Innovation Labs, dar și în general, în restul anului? Și cum arată pentru tine echilibrul între viața personală și cea profesională?
Sunt câteva zile cu activitate foarte intensă în Innovation Labs și mă refer la zilele în care avem evenimente: „Hackathoanele” și evenimentul de final de program numit „Demo Day”. Hackathonul este evenimentul de selecție în programul de trei luni de mentorat și durează în jur de 30 de ore, de-a lungul unui weekend din luna martie. Evenimentul se întâmplă în patru orașe din România: București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Și chiar acum am deschis înscrierile pentru 2024. În ultimii ani, eu și colegul meu cofondator Daniel Rosner am fost moderatori ai evenimentelor, dar și mentori pentru echipe în timpul hackathonului. Pe scurt, pe parcursul unui weekend, dormim foarte puțin și muncim, dar ne și distrăm foarte mult alături de sute de oameni din ecosistemul nostru.
De asemenea, în anul 2024 refac, alături de colega mea Ana-Maria Spătaru, întreaga programă de mentorat din București, bazându-ne pe feedback-ul din ultimii ani. Iar lucrul acesta aduce o complexitate și o implicare crescută în următoarele luni pentru mine. Încă din 2014, Innovation Labs a fost pentru mine al doilea job. Am început ca și programator, apoi am fost UX/UI designer, iar ulterior am condus diverse echipe de produse tehnice într-o corporație. Acum sunt Product Owner într-un start-up tehnic pornit în România și, în același timp, cofondatoare și Chief Innovation Officer la Innovation Labs. Nu am căutat niciodată în mod special un anumit echilibru, ci doar am făcut ce am simțit și ce m-a făcut fericită în ambele arii, în același timp – și în cea personală și în cea profesională. Pentru că iubesc ceea ce fac, la mine viața personală cu cea profesională sunt foarte legate. Ce e important, la final de zi, este să te simți tu bine cu ceea ce faci și să fii bine cu felul în care faci lucrurile, „să fii în echilibrul tău”, oricare ar fi acela.
Domeniul tech și cele mai multe start-up-uri sunt asociate cu bărbați, deși domeniul nu duce lipsă de femei care s-au remarcat. Cum crezi că pot contribui diversitatea și implicarea mai multor femei la dezvoltarea și succesul unui start-up?
Cred cu tărie că diversitatea în orice echipă este esențială; și aici nu mă refer doar la numărul de femei, dar și la diverse skilluri, backgrounduri și moduri de comunicare. Unul dintre lucrurile pe care le-am realizat destul de repede în cariera mea este acela că produsele tech nu se pot face lucrând de unul singur sau de una singură și că o echipă diversă aduce succesul în orice proiect mult mai repede. În domeniul tech, atâta timp cât nu sunt trase în jos de neîncrederea în sine sau de discriminarea din jurul lor, femeile nu doar că pot să fie, dar chiar sunt la fel de bune ca bărbații la orice job din IT.
Chiar dacă nu pot să mint și să spun că lucrez într-un mediu „plin de femei”, mă consider norocoasă că majoritatea bărbaților din jurul meu văd potențialul femeilor și le oferă susținerea de care au nevoie. Acesta este un lucru cert, care pe mine m-a ajutat mult. De exemplu, în echipa de „Core Team Innovation Labs”, am șansa să lucrez cu mai multe femei decât cu bărbați, chiar dacă acum zece ani lucrurile arătau cu totul altfel. În final, e important ca bărbații, dar și femeile din STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics), care sunt de mai mult timp acolo, să susțină femeile nou-venite și să ofere șanse noi de creștere și învățare, fără discriminare de orice fel.
Cum încurajezi inovația și creativitatea în rândul viitorilor antreprenori și creatori pe care îi întâlnești? Și ce ai spune că le lipsește față de cei din alte țări?
Am avut șansa să lucrez în echipe cu sute de oameni din culturi diferite, atât din Europa, cât și din Asia și America și ce mi se pare că ne lipsește aici, în România, este apetitul pentru risc și încrederea în sine pe care o au alte culturi. În schimb, avem o frică de eșec, ceea ce ne trage mult de tot înapoi. Încă o dată, eu am fost norocoasă din acest punct de vedere, pentru că am fost crescută într-un mediu care mi-a dat oportunitatea să îmi construiesc încrederea în mine și să experimentez multe lucruri, dar și să „fail safe”.
Este foarte important cum suntem crescuți și ce ni se spune de la vârste fragede referitor la ce putem sau nu putem face, mai ales ca femei tinere. Una din întrebările pe care le-am primit cel mai des (fiind femei) a fost: „Dar nu e greu pentru tine, pentru că ești femeie?”. E păcat să ne autosabotăm când sunt atât de multe lucruri pe care le putem face. De asemenea, trebuie să lucrăm mai mult pentru a schimba mentalitatea generală din România ca să scăpăm de impresia că antreprenoriatul este ceva rău, pentru că în niciun caz nu este așa, și mai ales cel din tehnologie.
Ce înseamnă pentru tine să vezi cum un start-up intră în Innovation Labs, câștigă la o categorie sau alta și ajunge să aibă succes în piața liberă?
Pentru mine – și cred că sunt de acord și colegii mei din echipa – aceasta este răsplata pentru munca noastră. Scopul programului – și (deci) al nostru – este să ajute fondatorii să își crească start-upurile și să le transforme în realitate. Astfel, ei sunt mândria noastră și succesul programului se vede prin astfel de businessuri de succes.
Ai întâlnit vreodată o idee de start-up care te-a surprins complet și care s-a dovedit a fi deosebit de inovatoare?
Cred că primul start-up care-mi vine în minte și m-a surprins foarte plăcut, pentru că a reușit să pivoteze și să se adapteze vremurilor extraordinar de vitrege, este XVision (acum numit Rayscape). Echipa acestui start-up, încă din luna mai 2020, din timpul pandemiei de COVID-19, și-a pus soluția pe bază de AI, care scana radiografii, la dispoziția mai multor laboratoare pentru a ajuta la citirea radiografiilor pulmonare în identificarea de leziuni provocate de virus. Din punctul meu de vedere, succesul nu este despre cât de inovatoare este idea, ci despre cum o echipă reușește să se adapteze pieței și să rezolve cu adevărat o problema validă.
Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit și care ți-a ghidat cariera?
Cred că unul dintre sfaturile pe care le-am primit încă de când sunt mică și pe care, de multe ori, îl dau și eu mai departe este „să nu te lași până nu găsești un job care să îți placă”. Știu că pare un clișeu, însă astăzi petrecem atât de mult timp la lucru, încât este foarte trist dacă nu ne place ceea ce facem. Desigur, nu poți face 100% doar lucruri care îți plac, însă proporția trebuie să fie în favoarea activităților care să îți aducă satisfacție zi de zi, constant, altfel clachezi. În plus, la sfatul acesta, aș adăuga: „dacă nu îți place unde ești, trebuie să faci repede ceva să scapi și să îți găsești echilibrul și fericirea”.
Cum ai trecut peste momentele dificile cu care te-ai confruntat în viața ta? Și care a fost cea mai importantă lecție despre muncă sau viață pe care ai învățat-o din astfel de momente?
Cred că cel mai important pentru mine, ca să pot trece peste momentele dificile, este să le înțeleg, să le disec, pentru a putea lua o decizie care să fie bună pentru mine și cu care pot să trăiesc. Sunt o persoană foarte logică și strategică și încerc să tratez orice situație dificilă sau problemă ca pe un puzzle, pentru care mă pun la lucru să îl rezolv. În concluzie, pentru mine este esențial să pot să mă concentrez și să găsesc soluții în situații grele. Cea mai importantă lecție am învățat-o anul trecut, când am luat decizia să îmi schimb jobul dintr-o corporație unde eram de peste șapte ani și să mă angajez la un start-up aflat în creștere rapidă. Aceasta a fost lecția „1 la 1” despre conceptul „capcana costurilor nerecuperabile” sau „sunk cost fallacy”, adică atunci când ai investit atât de mult într-un lucru și ai crezut că vei reuși, încât devine imposibil să renunți la cauză. Însă nu a fost imposibil, a fost doar greu. Nimic nu ar trebui să fie imposibil de făcut pentru tine, dacă e ceva ce știi că îți va face bine pe viitor.
Cum te menții conectată la comunitatea antreprenorială și ce beneficii aduce această conexiune?
Cred că cel mai fain beneficiu este energia pe care ți-o poți lua din această comunitate, formată din oameni care muncesc non-stop și neobostiți pentru visul lor. Nu cred că există ceva mai frumos de văzut pentru mine, iar fiecare eveniment la care particip este extraordinar. Sunt norocoasă pentru că, fiind parte din Innovation Labs încă de când eram studentă, m-am integrat natural și am reușit să fiu mereu aproape de comunitate prin prisma muncii mele. Acum că, în sfârșit, chiar lucrez într-un start-up de tehnologie, îmi este și mai ușor să relaționez și să înțeleg nevoile acestei comunități.
Care este cel mai satisfăcător aspect al muncii la Innovation Labs și ce te motivează să continui?
Motivația, în cazul meu, pentru a continua în Innovation Labs, vine de la echipele de start-up pe care noi le ajutăm an de an și de la oamenii pe care reușim să îi învățăm ceva util pentru viitorul lor. Peste 70 de echipe trec în fiecare an prin program, din toată România. Faptul că ele aleg să vină în program, să învețe de la noi și de la mentorii noștri și să își ducă ideea la stadiul de produs minim viabil pe care îl prezintă pe scenă la Demo Day, în fața a 600 de oameni, e ceva minunat.
Cele mai mari emoții pe care le-am avut când am urcat pe scena Demo Day ca să moderez nu au fost pentru mine, ci pentru tinerii care prezentau produsul, creat și crescut de ei, în fața ecosistemului de business din România. Anul acesta va fi și mai interesant pentru echipele care vor urca pe scena Demo Day, pentru că am lansat un parteneriat strategic cu fondul de investiții Early Game Ventures, care va investi la final de program 500.000 de euro într-un start-up care va trece prin programul de mentorat din 2024. Parteneriatul este primul de acest tip din România și oferă o șansă unică echipelor de start-up din toată țara, aflate la început de drum.
Ce sfaturi ai pentru femeile care își doresc să se implice în lumea start-up-urilor sau în tehnologie? Totodată, de unde ar putea începe?
Cel mai important sfat este să aibă curaj și să aplice pentru joburi, chiar dacă, prin experiența pe care o au, nu bifează chiar toate căsuțele din descrierea unui job. Avem destul de multe femei care finalizează studii în domeniu, iar ceea ce este important este să și profeseze acolo, dacă le place tehnologia, fără nicio frică. Acum, în IT, există multe alte joburi pe lângă cele „pur tehnice” de programare. Asta nu inseamnă că fetele nu pot fi programatoare, însă dacă vor să încerce altceva, pot face și acest lucru. Lumea IT se schimbă de la o zi la alta și trebuie să fim parte din schimbare, să împingem lucrurile înainte.
Femeile care doresc o carieră în IT pot începe de la studii în IT sau cursuri, iar ulterior să continue un un internship sau un stagiu la o companie sau la un start-up. Sau pot veni la Innovation Labs și să își formeze un start-up sau să se alăture unei echipe deja existente. În general, în domeniul nostru, este important să ai cât mai multe experiențe diverse în CV, fie ele formale sau informale. În special, când ești la început, e important pentru angajator să vadă că vrei să mergi pe acest drum.
Care erau așteptările tale profesionale în 2013 și cum s-au schimbat ele în timp? Dincolo de așteptări, ce scenarii sau scopuri ți-au asigurat asociația (vorbim de Tech Lounge) pentru ceea ce faci în prezent?
În 2013 nu știam (încă) 100% cum se va numi jobul meu, știam că o să lucrez în tech, poate pe partea de programare și „încă ceva”, dar nu știam ce e acel „ceva”. De atunci și până acum, am lucrat în diverse poziții în domeniul tech, pentru firme și clienți mari, însă în Innovation Labs am putut învăța branding și comunicare, design, organizare de evenimente și leadership într-un ONG. Innovation Labs mi-a oferit ceva extraordinar, expunerea la oameni excepționali din România, din ecosistemul de start-upuri, de la antreprenori de succes, investitori și manageri de nivel înalt din companii partenere, până la presă, ONG-uri care fac evenimente și, nu în ultimul rând, oameni de start-up din program, din toată țară. Ceea ce eu fac în prezent, în jobul meu de la start-up și jobul meu din Innovation Labs, urmărește același fir – creșterea de produse digitale prin Product Management. Și așa am ajuns la acel „încă ceva” despre care știam că mi-l doresc, dar pentru care nu aveam un nume.
Câteva idei și start-up-uri pornite din Innovation Labs pe care ai vrea să le evidențiezi în acest interviu.
Pe parcursul celor 11 ediții de program, deja încheiate, peste 600 de echipe au beneficiat de mentorat și de toate celelalte avantaje oferite de Innovation Labs. Dintre acestea, 350 de echipe au fost suficient de ambițioase ca să își construiască, dezvolte și valideze MVP-urile și să le prezinte în fața reprezentanților comunității noastre. Menționez mai jos doar câteva din aceste start-upuri:
Pentest-Tools.com (https://pentest-tools.com/home) – o platformă online de testare a securității pentru site-uri web și infrastructuri de rețea. Serviciul este folosit de companii din întreaga lume pentru a efectua evaluări rapide de securitate cu scopul final de a deveni mai rezistent la atacurile cibernetice.
uRADMonitor (https://www.uradmonitor.com/) – constă în dispozitive IoT echipate cu senzori pentru monitorizarea mediului ambiental în orașe, birouri și case, precum și într-o rețea globală de astfel de dispozitive răspândite în peste 40 de țări care generează uniforme și date de mediu comparabile.
VatisTech (https://vatis.tech/) – un start-up de recunoaștere a vorbirii deep-tech, care se concentrează pe construirea celei mai precise și scalabile infrastructuri API pentru limbile non-engleze.
VoidShip (https://voidship.com/) – o companie cu misiunea de a face spațiul mai accesibil tuturor. Membrii echipei lucrează la dezvoltarea VS-1, primul lor lansator capabil să transporte 150 de kilograme în spațiu, cu scopul de a oferi servicii de lansare orbitală pentru micro, nano și picosateliți.
Ophset (https://ophset.co/) – își propune să rezolve una dintre cele mai importante probleme ale secolului: excesul emisiilor de CO2 din atmosferă. Start-upul se referă la servicii de captare a carbonului prin dezvoltarea unor fotobioreactoare, care asigură creșterea culturilor de microalge la eficiențe foarte ridicate, folosind CO2 colectat direct de la sursa de emisii sau din atmosferă.