Denisa Dan are o experiență impresionantă în organizarea de evenimente, culminând în rolul său actual de manager al festivalurilor Jazz in the Park. Ea reprezintă cu mândrie povestea de succes a voluntarului, demonstrând cum pasiunea și implicarea constantă pot deschide noi orizonturi profesionale. Drumul său a început cu voluntariatul la diverse evenimente, trecând prin roluri de coordonator, manager de producție și event manager, până la poziția de astăzi. Cu energia necesară unui manager de festival și un angajament profund față de echipa sa, Denisa a contribuit semnificativ la creșterea festivalului, făcând din Jazz in the Park o experiență unică.

Azi, Denisa ne vorbește despre parcursul său profesional și personal, detaliind modul în care voluntariatul a fost fundația carierei sale în evenimente. Ea subliniază evoluția sa în cadrul Jazz in the Park, unde a început ca voluntar și a ajuns să fie manager, coordonând toate aspectele festivalului. Denisa descrie dezvoltarea festivalului de-a lungul celor 12 ediții, de la un mic eveniment la unul recunoscut internațional, care a ajuns la un public de peste 100.000 de persoane. Denisa ne evidențiază provocările și reușitele din organizarea unui festival și ne împărtășește importanța echipei și a comunității din spatele evenimentului.

În acest an, Jazz in the Park are loc între 30 august și 1 Septembrie, în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca. Mai multe despre această ediție, ne povestește Denisa în acest interviu.

Denisa, cum te-ai descrie pentru cineva care nu te cunoaște? Cum ai spune că arată traseul tău profesional și personal până în acest moment?

Salutare! Eu sunt Denisa, o sibiancă adoptată de Cluj de 12 ani de zile. Spun despre mine că reprezint povestea de succes a voluntarului și a voluntariatului în sine. Am cochetat cu evenimentele înainte să mă mut în Cluj și de când am ajuns aici am urmat traseul care m-a adus în acest punct. Am fost voluntar la evenimentele Fapte, apoi coordonator de voluntari, event manager, manager de producție și în cele din urmă am ajuns la poziția pe care o am în prezent. Așadar, salut, eu sunt Denisa, managerul festivalurilor Jazz in the Park! 

Cum s-a conturat pentru tine povestea Jazz in the Park? De ce ți-ai dorit să fii voluntar? Cum ai ajuns la festival și cum a fost drumul până aici?

Primul proiect la care am voluntariat a fost Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, eveniment care este în continuare foarte aproape de sufletul meu. Când m-am mutat la Cluj am căutat proiecte cu care să simt o compatibilitate similară. Am ajuns să cunoscut echipa Fapte printr-un alt proiect de care se ocupau la momentul respectiv, iar tranziția spre festivalul Jazz in the Park s-a întâmplat foarte natural. Se pare că ne-am potrivit chiar bine și de atunci sunt tot aici. 🙂

Voluntar la prima ediție, azi Project Manager. Te-ai gândit că vei ajunge aici, în momentul în care ai luat pentru prima dată contact cu festivalul? Cum vizualizai atunci, în prima zi de festival, călătoria ta în Jazz in the Park?

Nu m-am gândit nicio secundă atunci când am început colaborarea cu Jazz in the Park că o să ajungem în punctul în care suntem azi, dar sunt foarte fericită și recunoscătoare. Cred că s-a simțit și se simte în continuare dragul cu care îmi fac tot ceea ce fac. Am tot spus asta; oamenii care lucrează în evenimente fac parte dintr-o categorie specială de oameni. Pentru noi ele sunt un mod de exprimare, mai mult decât un job sau o simplă pasiune.

În prima zi eram fericită că pot să contribui la un proiect cu însemnătate și încet, încet am ajuns să contribui tot mai mult până în punctul în care îl conturez. 

Concret, care sunt lucrurile pe care le faci în calitate de Project Manager? Cum arată zilele tale de muncă, înainte, în timpul și după festival?

Un project manager pune lucrurile cap la cap și face ca la final puzzle-ul să fie complet. Exact asta încerc să fac și eu; pe lângă to do list-ul meu, am overview peste restul colegilor și departamentelor.

Într-o industrie cum e cea a evenimentelor e foarte important ca dreapta să știe ce face stânga și invers. Fiecare piesă este foarte importantă și destabilizarea unuia poate face ca la final, imaginea de ansamblu să fie afectată. Exact ca în cazul unui puzzle.  

Cât despre zilele mele de muncă, ele sunt cum nu se poate mai diverse: fie că vorbim de ședințe interne, call-uri cu partenerii evenimentelor noastre sau negocieri cu furnizori, sunt cu un picior în toate departamentele și încerc să fiu suport pentru toată lumea. 

Cum s-a dezvoltat festivalul de-a lungul celor 12 ediții? Cum arăta acesta la prima ediție și cum este în 2024? Care au fost cele mai importante lucruri pe care le-ați învățat și implementat pe parcursul anilor, de la o ediție la alta?

Pot să spun cu zâmbetul pe buze că suntem la ani lumină distanță față de prima ediție de Jazz in the Park. Am trecut de cei 7 ani de acasă, am crescut tot mai mari și ce e cel mai important, frumos, organic și cu o comunitate în spate.

De-a lungul celor 12 ediții am învățat de toate, unele de la partenerii și colaboratorii noștri, altele pe propria piele, dând cu capul de ele, efectiv. Știm ce înseamnă să-ți faci evenimentul în condiții meteo nefavorabile, știm cum să abordăm situațiile neprevăzute și mai ales, știm să ne adaptăm. Adaptabilitatea este cea mai importantă lecție pe care ne-a dat-o pandemia, de exemplu.

Dar pentru că nu totul este o problemă, am mai înțeles și puterea comunității din spatele unui festival, că oamenii stau la concerte și dacă plouă, te susțin și se bucură de apartenența la un proiect cum e și Jazz in the Park. Și acest lucru este valabil și dacă evenimentul tău adună 100.000 de persoane, cum a fost în cazul ediției din 2019, dar și de un eveniment cu capacitate limitată la 500 de persoane, cum s-a întâmplat în 2020. 

Care sunt cele mai mari provocări în organizarea unui festival precum Jazz in the Park? Ne poți oferi câteva exemple concrete, din experiența anilor anteriori?

Don’t want to jinx it, dar cred că am pățit de toate în ultimii ani. Am avut artiști care și-au ratat avioanele spre Cluj, artiști care și-au dat seama că au nevoie de vize în ultimul moment, o ediție de festival în care a plouat 9 zile din 11 și câte și mai câte. Practic, tot ce poți să faci este să te pregătești cât poți de bine cu lucrurile care țin de tine și apoi aștepți imprevizibilul și surprizele. Iar ele nu întârzie niciodată să apară.  

În cazul unui festival totul este o cursă contra cronometru: bookingul, stabilirea programului, activitățile non-muzicale, experiența pe care o pui cap la cap pentru oamenii care îți trec pragul. Apoi, trebuie să te asiguri că reușești să comunici și să transmiți de fapt povestea evenimentului tău. Să-i faci pe oameni să asculte.

Ce consideri că îi este specific festivalului Jazz in the Park? Cum ai descrie artiștii, publicul, atmosfera? 

Părerea mea este că experiență este cuvântul care descrie cel mai bine evenimentele Jazz in the Park. Noi facem dintr-un gen aparent dificil, cum este jazzul, highlightul unui eveniment dedicat mulțimilor, iar asta este un mare lucru.

Apoi, din jazz derivă multe lucruri. Putem să vorbim inclusiv de cum se comportă oamenii în evenimentele noastre, fie ele cu acces liber sau pe bază de bilet. Festivalurile noastre nu sunt evenimente de refulare, sunt evenimente în care oamenii fac ceva pentru ei, pentru dezvoltarea lor. Ca idee, manifestul nostru este ascultă și el poate fi primit din mai multe perspective: ascultă muzica și descoperă artiști noi care nici măcar nu știai că-ți plac; ascultă ce se întâmplă în jurul tău și fii prezent și acceptă sfaturi. La final de zi, Jazz in the Park este felul în care vedem noi lumea, e despre introspecție, despre a fi mai bun, despre a descoperi ce nu știm și a înțelege ce nu înțelegem. 

Cum arată echipa festivalului? Ce nu ar trebui să le lipsească oamenilor cu care lucrezi și cum ai spune că ești tu ca lider pentru ei? Pe ce principii se bazează stilul tău de leadership?

Pun foarte mare preț pe oamenii din echipa Jazz in the Park și acest lucru este valabil nu doar pentru evenimentul nostru. Bottom line, echipa unui eveniment este un mecanism în care fiecare are un rol și contribuie la bunul mers al lucrurilor. Povesteam mai devreme despre festival ca fiind un puzzle. Atunci mecanismul, adică echipa, e mâna care pune piesele pe tablă. 🙂 

Am lângă mine oameni cu care rezonez foarte bine, persoane cu valori și viziuni similare cu ale mele, dar și cu ale conceptului Jazz in the Park. Suntem o echipă, suntem prieteni, ne completăm și sărim în ajutor atunci când este nevoie. Pe ei i-aș suna și dacă am o problemă personală și dacă am o problemă în eveniment. 

Cât despre relația mea cu ei din postură de lider, zilele trecute îmi spunea unul din ei că sunt mama grupului. Încerc, pe cât posibil, să-i ghidez în deciziile pe care le iau, să îi susțin, să îi încurajez, dar pot să le spun și numele complet, cum face o mamă, atunci când lucrurile sunt serioase. 🙂  

Ce pregătiți pentru ediția din acest an a festivalului? Vor exista elemente noi? Ce alte surprize aveți pentru public?

În fiecare an schimbăm și îmbunătățim elemente din festival. Acest lucru este valabil și pentru 2024. Punem accent pe activități muzicale, cred că suntem unicul festival de muzică din țară care face asta. La noi interacțiunea cu muzica e mai mult decât să fii martor la un concert.

Noi te punem în fața instrumentelor muzicale, te lăsăm să-ți alegi vinilul și să dai chiar tu play la pick-up. Îți prezentăm cum arată și cum sună un listening room cu echipamente Hi-Fi și completăm experiența cu produse premium, unele produse chiar de la noi din țară. Continuăm apoi cu activitățile non muzicale, gândite și ele ca experiențe, mai degrabă. La Jazz in the Park poți să participi la ateliere de pizza sau chiar de gin, ateliere și jocuri pentru cei mici, dar și pentru cei mari, târg de viniluri, creatori și artizani și câte și mai câte. Oamenii trebuie doar să ne asculte sfatul și să ne treacă pragul. 

Iar muzica noastră e o poveste frumoasă: introducerea în jazz, punctul culminant oferit de artiștii de pe scene, toate aceste elemente pentru ca deznodământul să fie o stare de bine pentru public, o inițiere în jazz și o expunere la un gen muzical care e mult mai accesibil decât crede lumea. 

Calendarul anului pentru voi cuprinde 3 evenimente: Jazz in the Park Competition, Jazz in the Park Festival și Music Gallery. Cum au apărut aceste două evenimente, care se alătură festivalului? Care este povestea lor și cum se vor scrie capitolele acestui an?

Jazz in the Park a pornit în 2013 ca fiind un eveniment cu acces liber care a revoluționat legile locale și regulamentul de folosire al Parcului Central din Cluj. Dacă înainte de apariția festivalului parcul era doar o zonă de tranzit între cartiere, după prima ediție de Jazz în the Park clujenii aveau voie să calce pe iarbă, să-și pună hamacul la umbră și să se bucure de această nou descoperită oază din centrul orașului. Povestea Jazz in the Park a continuat frumos, s-a dezvoltat și a ajuns în punctul în care, în 2019 aduna 100.000 oameni în 4 zile de eveniment. 

Apoi a venit 2020 cu toate provocările lui și am învățat cu adevărat ce înseamnă cuvântul adaptabilitate, dacă tot l-am menționat mai devreme. Dacă pentru ediția din 2019 aveam record de audiență, în 2020 am reușit să facem Jazz în the Park Tiny Edition la care, conform legislației din acel moment, au avut voie să participe 500 de persoane. Just imagine ce bătălie a fost în interiorul nostru: pe de-o parte fericiți că facem totuși ceva, pe de alta triști de faptul că nu puteam să arătăm unui public mai numeros ce am pus la cale.

Din tot acest rău, au ieșit însă două lucruri bune și frumoase. Datorită (pentru că e mai potrivit decât din cauza) pandemiei, am descoperit o nouă locație: Parcul Etnografic, casa evenimentului din 2020. Tot în pandemie, când ne-am dat seama că singurele locații de cultură care nu s-au închis nicio secundă au fost muzeele, am venit cu ideea de Music Gallery; transformarea lui Jazz in the Park într-o expoziție. 

Ei bine, în 2023 am ajuns să prezentăm publicului nostru 3 concepte diferite: 

Jazz in the Park Competition – un concurs sub forma unui festival cu acces liber, în locul care ne-a consacrat: Parcul Central

Jazz in the Park – un festival experiență, cu locuri limitate și acces pe bază de bilete, în locul pe care l-am descoperit și de care am prins drag: Parcul Etnografic

Music Gallery – expoziția context în care îi punem pe oameni să privească muzica cu alți ochi, să descopere și să interacționeze cu ea. 

În 2024 toate cele 3 proiecte își așteaptă publicul; să asculți, să descoperi și să interacționezi cu muzica. 

În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival”, la cea de-a XI-a ediție a competiției European Festival Awards, iar în acest an Asociația Fapte a primit premiul AFCN pentru Rezistență în Cultură. Cum se simt pentru voi aceste premii și cât de importante sunt pentru festival și pentru voi, oamenii din spate?

Premiile precum cele menționate aici sunt cele care ne confirmă că eforturile noastre sunt apreciate. Ne bucură fiecare recunoaștere a muncii noastre, ar fi greșit să zic că nu e așa. Iar faptul că primim laude atât la nivel național, cât și internațional, parcă ne umple de și mai multă energie și drive să mergem mai departe și să facem și mai bine și mai frumos. 

În final, lasă-ne un mesaj pentru comunitatea The Woman. De ce să vină oamenii la ediția 12 a Jazz in The Park?

Cum spuneam și mai sus, Jazz in the Park este o experiență și o investiție în tine. Ce ne propunem noi este ca fiecare om care ne trece pragul să plece acasă mai bun și să învețe să asculte măcar puțin mai bine. Așa că, cu mare drag, vă recomand să-i dați o șansă jazzului… măcar o dată pe an!

Jazz in the Park descris în 3 cuvinte: ascultă, experiență, comunitate

Cea mai frumoasă amintire din festival: Am la fiecare ediție un moment în care mă opresc din agitație, mă uit în jur și conștientizez ce contribuție are evenimentul nostru la comunitate și câți oameni se bucură real de el și de munca noastră. E un sentiment de fulfillment extraordinar.  

Ceai sau cafea? – CAFEA!

Dish-ul favorit: I am the pasta girl. 

Note to self: It takes a village to raise a child, fie el și un festival. 

Credit foto: Bragovski

Editor:

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Activează Notificările pentru a rămâne la curent cu noutățile OK Nu, mulțumesc