Nu există leac care să vindece ciroza, iar tratamentul pentru prevenirea progresiei depinde de problema care a dus la apariţia acesteia şi complicaţiile apărute.

Ciroza este o boală a ficatului în stadiu terminal care apare după alte stadii de deteriorare din afecţiuni precum hepatita. Ficatul este un organ vital care face foarte multe lucruri pentru buna funcţionare a organismului uman: stochează glicogenul, un tip de combustibil pentru energie, produce bila, folosită pentru digerarea grăsimilor, are rol în coagularea normală a sângelui şi repararea ţesuturilor deteriorate, procesează şi elimină alcoolul, toxinele sau medicamentele din sânge, ajuta organismul în lupta împotriva infecţiilor.

Ficatul este foarte rezistent, lucrează şi se reface în timp ce este deteriorat. Cu toate acestea, ciroza duce la insuficienţă hepatică ce are complicaţii grave care pun viaţa în pericol. Majoritatea cazurilor de ciroză sunt determinate de consumul de alcool; infecţiile prelungite ale ficatului precum hepatita B sau C sau bolile nealcoolice severe ca boala ficatului gras unde excesul de grăsime inflamează ficatul, pot cauza de asemenea apariţia cirozei. Alte cauze includ tulburări ale conductelor biliare sau ale sistemului imunitar, anumite afecţiuni moştenite sau utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente.

Ciroza în stadii timpurii, e posibil să nu se manifeste în vreo formă, să nu îţi ofere indicii prin intermediul simptomelor, dar pe măsură ce ficatul se deteriorează, vei avea o stare prelungită de oboseală, senzaţii de greaţă, vei încep să pierzi masă musculară şi greutate. Palmele pot avea culoarea roşie, iar vasele de sânge pot fi la vedere precum o pânză de păianjen. Simptomele şi complicaţiile ulterioare includ icter (piele îngălbenită) şi mâncărimi ale pielii. Venele din intestin se pot umfla şi poţi vomita sânge, poţi sângera sau te poţi învineţi uşor. Picioarele şi abdomenul se pot umfla, libidoul poate scădea, creierul poate fi afectat (encefalopatie), pot apărea schimbări de personalitate, dificultăţi de concentrare.

Mergi la medicul de familie care îţi va verifica istoricul medical, te va sfătui să faci analize ale sângelui, precum şi scanări ca ecografie, RMN, fibroscan, etc. El te poate sfătui să ajungi la un hepatolog pentru o biopsie la ficat şi o endoscopie pentru a diagnostica vase esofagiene.

Nu există leac care să soluţioneze ciroza, dar există moduri de a gestiona simptomele şi a încetini progresul acesteia. Tratamentul pentru prevenirea progresiei depinde de problema care a dus la apariţia acesteia şi complicaţiile apărute. Diureticele şi o alimentaţie scăzută în sare pot reduce umflarea, cremele cu prescripţie medicală ameliorează mâncărimea, beta-blocantele reduc riscul de hipertensiune arterială şi sângerare, siropul de lactuloză ajută la encefalopatie. Dacă ficatul este grav afectat, un transplant este singura opţiune.

Măsuri elementare pentru a preveni ciroza

  • Păstrează-ţi consumul de alcool în limite săptămânale recomandate – după cum spune medicul şi nu face abuz!
  • Protejează-te de infecţiile hepatice prin folosirea prezervativelor dacă întreţii relaţii sexuale! Nu folosi periuţe de dinţi comune sau ace!
  • Vaccinul împotriva hepatitei B se face în copilărie mai ales pentru cei ce prezintă un risc crescut. Nu există vaccin împotriva hepatitei C.
  • Pentru reducerea bolii hepatice grase nonalcoolice, gestionează-ţi greutatea având o dietă sănătoasă echilibrată şi fii activ săptămânal făcând 150 de minute exerciţii fizice moderate!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Activează Notificările pentru a rămâne la curent cu noutățile OK Nu, mulțumesc