Cu siguranță ai văzut cel puțin o dată sau poate te-ai confruntat chiar și tu cu cicatricile post-acneice. Sunt un tip de inestetism facial deranjant, foarte des întâlnit, însă partea cea mai rea este că multe din acțiunile noastre le pot agrava, fără să ne dăm seama.

De aceea, este important să înțelegem de ce apar și ce putem face ca să nu le agravăm sau chiar să încercăm să le diminuăm aspectul, iar acest articol sperăm să îți vină în ajutor dacă te numeri printre persoanele care întâmpină această problemă.

Studiile au demonstrat că aproximativ 80% din persoanele cu vârste între 11 și 30 de ani vor dezvolta acnee și una din 5 dintre acestea se va confrunta cu cicatrici post-acneice. 

Reducerea acestor cicatrici este un proces de lungă durată, care necesită proceduri variate și o atenție dedicată a specialiștilor, deci trebuie să reținem că nu este o problemă care se poate trata acasă. 

Cum apar cicatricile post-acneice?

Pielea conține glande sebacee, astfel că orice zonă în care există aceste glande poate fi predispusă la acnee, în special fața, pieptul și spatele. 

Cicatricile sunt rezultatul procesului numit inflamație, care apare și când vorbim de acnee. Erupția, respectiv inflamația, produc leziuni la nivelul porilor, care ulterior se concretizează prin cicatrici. 

Răspunsul pielii la apariția acestor cicatrici este producerea de noi fibre de colagen, ceea ce poate determina indurarea pielii pe diferite porțiuni. 

Cum arată cicatricile post-acneice?

Dacă există zone cu pierdere de țesut, atunci cicatricile vor avea aspectul unor „adâncituri” sau cratere. 

Există și cicatrici care apar la suprafața pielii, înălțând-o și devenind mai dură la atingere, aceste cicatrici fiind consecința producerii de prea mult țesut reparator.

Factorii predispozanți

Dacă te confrunți cu acneea, este important să știi ce te poate predispune la apariția cicatricilor post-acneice, mai ales că nu toată lumea le dezvoltă și de cele mai multe ori, sunt rezultatul neglijenței și al tratamentelor inadecvate, așadar iată care sunt factorii predispozanți:

– timpul trecut de la debut până la un tratament eficient (pierderea timpului cu încercarea tratamentelor „experimentale” nu face altceva decât să agraveze situația și să determine apariția cicatricilor)

– leziunile autoprovocate ( dacă vrei să nu riști apariția cicatricilor, trebuie să eviți ,,stoarcerea” sau orice formă de manipulare a proceselor existente pe piele)

– caracterul cronic al afecțiunii (cu cât erupțiile sunt mai dese, cu atât șansele de apariție a cicatricilor sunt mai mari)

Deci, trebuie să ții minte un lucru: dacă te confrunți cu acneea, nu înseamnă că obligatoriu vei avea și cicatrici. 

Este important însă să faci tot posibilul astfel încât să eviți apariția lor, ceea ce înseamnă că încă de la debutul primelor semne de acnee, este necesar să apelezi la specialist pentru instituirea unui tratament adecvat. 

Dacă totuși te numeri printre cei care prezintă cicatrici, fii consecvent în urmarea tratamentelor și ascultă sfaturile și indicațiile medicului pentru a ține situația sub control. 

Ai grijă de pielea ta!

Sursă foto: Freepik

Editor: Antonia Lestyan

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Activează Notificările pentru a rămâne la curent cu noutățile OK Nu, mulțumesc