Cultivata de peste 6000 de ani, ceapa este o sursă minunată de polifenoli antioxidanţi, inclusiv polifenolii L` avonoizi, ultimii oferindu-ţi quercetina.

Ceapa este un aliment de bază accesibil oricui, este hrănitoare, poate fi consumată în diverse mâncăruri dar poate fi mâncată şi în formă crudă.

Ceapa a fost cultivată de cel puţin 6000 de ani şi se spune că sclavii care construiau piramidele, când nu mâncau usturoi, mâncau ceapă. Hipocrate credea că ea este bună pentru vedere şi că o felie pusă pe înţepătura unei albine poate reduce umflarea. Chiar dacă era privită ca medicament, ceapa era considerată ca hrană pentru săracii societăţii, lucru care se datora mirosului, dar şi faptului că era uşor de cultivat şi avea numeroase utilizări.

În Evul Mediu, alături de fasole şi varză, ceapa a trecut de la hrana ţărănească la păturile înalte ale societăţii, date fiind gusturile bune ale mâncărurilor. Gustul înţepător, disponibilitatea uşoară şi versatilitatea în bucătărie a făcut această legumă atât de populară atunci dar şi astăzi.

Ceapa poate fi dificil de cultivat în climatele subtropicale şi mai puţin în cele tropicale, climatele reci fiind potrivite, chiar dacă anumite soiuri se bucură din plin de căldura soarelui. Dacă solul este bine drenat şi ai folosit şi îngrăşământ, poţi avea parte de culturi foarte bune, maturitatea ei fiind marcată în momentul în care vârfurile frunzelor încep să se ofilească, dar poate dura şi 6 luni ca bulbii să ajungă la maturitate.

Ca toate plantele din clasa “Allium” (ceapă, usturoi, arpagic), ceapa este o sursă bogată de sulf, ceea ce înseamnă că este bună pentru inimă şi are proprietăţi antibiotice. În plus, conţine şi saponine care sunt asociate cu reducerea colesterolului. Este o sursă minunată de polifenoli antioxidanţi, inclusiv polifenolii L` avonoizi, ultimii oferindu-ţi quercetina. Partea mai puţin bună este aceea că mulţi dintre aceşti polifenoli se găsesc în straturile superioare ale cepei, aşa că păstrează cât mai mult din ele pentru consumat!

Ceapa are numeroase proprietăţi antiinflamatorii şi antimicrobiene, făcând-o un remediu excelent pentru durerile în gât. Un remediu de făcut acasă este să tai ceapa şi să pui deasupra miere (preferabil Manuka) şi să laşi amestecul până dimineaţa la frigider. Până dimineaţă vei avea un decongestionant care calmează gâtul pe care îl pot lua şi copiii.

Când cumperi ceapă, alege-le pe cele care sunt ferme, strălucitoare şi evită-le pe cele ce au zone verzi sau un miros prea puternic! Păstrează ceapa departe de lumină, aceasta dându-i un gust amărui şi datorită faptului că absorb umezeala, ele nu trebuiesc depozitate sub chiuvetă sau lângă cartofi, cei din urmă degajând umezeală.

Există multe soiuri din care poţi alege, ceapa obişnuită pe care o cunoaştem fiind bună la aproape orice în bucătărie; varianta albă are un gust mai puternic, cea spaniolă – varianta roşie este perfectă pentru salate, sandvişuri.

Chiar dacă ceapa nu lipseşte din nicio mâncare gătită, ea poate fi consumată şi singură, coaptă la grătar, înăbuşită într-o masă caramelizată; conţine ingredienţi, care, gătiţi pentru un timp îndelungat se transformă în substanţe dulci ca zahărul. Garnituri precum ceapa la grătar înăbuşită în oţet balsamic şi stropită cu sare de mare este un succes instantaneu.

De ce te face ceapa să plângi?

Ceapa are o membrană din frunze exterioare (stratul maro), alta din părţi ferme, suculente şi comestibile şi partea de bază. Când este tăiată partea de bază este eliberată o enzimă care reacţionează eliberând un gaz. Când acest gaz întâlneşte o sursă de apă, se creează un acid; dacă ai apă un ochi, ce se întâmplă? 😊

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Activează Notificările pentru a rămâne la curent cu noutățile OK Nu, mulțumesc